Výlety a zajímavosti v okolí glampu

Výlety a zajímavosti v okolí glampu

Tipy na výlety v okolí glampu: rozhledna Velký Roudný, přírodní památka Venušina Sopka, Lávový Proud u Meziny, Rázovské Tufity, historická Vápenná pec, Hráz s možností prohlídky uvnitř, obec Nová Pláňkoupalištěm a restaurací, obec Leskovec nad Moravicí s možností plavby na elektrolodi.

 Od poutníka moderní doby se očekává, že zažije i nějaké to dobrodružství. Zajímavá historka z dovolené se určitě bude k povídání o dovolené a vzpomínání hodit 😊. Glamp je svou polohou ideálním výchozím bodem k výletům pěšky nebo na kole.

Hned v bezprostřední blízkosti glampu si můžete prohlídnout Rázovské Tufity – kamenné stěny tvořící půvabnou malou rokli, pozůstatek soptění Velkého Roudného. Dojdete tam bez problémů pěšky i s malými dětmi pohodlnou lesní cestou po vrstevnici.

Odtud se dá pokračovat krásnou luční cestou k další geologické pamětihodnosti – Karlovecké Tufity.

Když si budete chtít udělat malou procházku „ na jedno“ točené, vezměte to pod glampem doleva podél břehu Harty na malé parkoviště s posezením anebo se vydejte nahoru nad glamp, po pěšině mezi loukami cca 10 min k restauraci - Centrum Rázová. Vaří zde poměrně slušně, největším zážitkem je však úžasný výhled do kopců v okolí ze zadního posezení a vybavené venkovní dětské hřiště.

Když budete chtít vyrazit trošku dál, doporučujeme procházku k Vápenné peci po naučné stezce či cyklostezce. Pro cyklisty nabízí okolí Harty úžasné možnosti, koukněte na cyklomapu okolí. Kousek od glampu je navíc stanoviště přívozu, který vás i s koly přepraví na protější břeh u obce Roudno.

VÝLETY NA LOĎKÁCH ANEB KAM SE DÁ I DOPLOUT

Pokud chcete zažít něco nového, je možno podniknout hned několik lodních výletů. Glamp leží strategicky uprostřed přehrady, a tak je to oběma směry jen na pár záběru pádlem. Loďky a pádla jsou u nás volně k půjčení bez poplatků, samozřejmě včetně vest pro děti i dospělé.  

Když z naší zátoky vyplujete doleva, můžete se vydat k Leskovci nad Moravicí, kde se nachází přístav, s příjemnou restaurací hned u vody a možností zakoupit ve zdejším infocentru projížďku po Hartě velkou elektrolodí. Kousek za přístavem je velká koupací pláž, v letních měsících plná českého lidu.

Od Leskovce dále můžete doplout až k přehradní hrázi, která nabízí krásné výhledy do okolí a možnost prohlídky vnitřních prostor hráze s průvodcem.

Další možností je přeplout z glampu na druhý břeh k přístavišti obce Roudno a vyrazit po naučné stezce Po vulkanitech směr poslední činnou sopku na našem území - Velký Roudný - je to přesně ten kopec, na který jste se tak často dívali, když jste ráno popíjeli u vašeho stanu kávu. První cca pul hodina vede po asfaltové cestě vesnicí. Po cestě se můžete osvěžit v místní hospůdce (pokud ovšem nebude pondělí). Na výběr pak máte dvě možnosti: přibližně uprostřed vesnice lze zahnout doleva a vyrazit ostrým stoupáním přímo směr vrchol hory, pokud preferujete pozvolnější stoupání můžete projít celou vesnici a za ní se vydat nahoru pozvolna po polní cestě až na vrchol. Odměnou za stoupání vám bude malebná kaplička a dřevěná rozhledna s parádním výhledem do kraje s přehradou jako na dlani.

Pro trochu adrenalinu poplujte kolem Roudna a cca za něj, kde na levém břehu čeká několik skal, ze kterých je možné si bezpečně zaskákat do hluboké vody. Je zde i malý skokanský můstek. I v letní sezóně je slušná pravděpodobnost, že zde budete mít skály jen pro sebe.

Když z rázovské zátoky vyplujete doprava, nabídne se vám krásné jezero, kterému dominuje malebný kostel Jana Nepomuckého. Ten sice nelze navštívit, ale nad vodou Harty působí o to famózněji. Po dalších asi pětiset metrech se Harta větví na dvě zátoky. Po proudu doprava je zátoka u obce Meziny, vpravo se dostanete do Nové Pláně. Nejlepší je však přistát na mysu, který odděluje obě zátoky a vyrazit k Venušině sopce. Zde se nachází za nás nejhezčí procházka široko daleko. Pohodovou oklikou si můžete projít panenskou přírodou nízkých Jeseníků a dorazit k Venušině Sopce. Ono toulání zdejšími loukami a lesy má své kouzlo, navíc zde nenarazíte na davy turistů. V blízké obci Mezina lze ještě navštívit lávový proud a nebo se osvěžit v místní hospůdce.

Posledním ze zde popsaných cílů je obec Nová pláň. K ní lze doplout po vodě, nebo můžete loď zakotvit v zátoce za kostelem a kus dojít pěšky. V Nové pláni je příjemné koupalištědětskými atrakcemi a restaurace U Jelena, kde lze ochutnat i zvěřinové speciality. Pokud popádlujete ještě kousek dál, doplujete k ústí řeky Moravice, na které celá přehrada leží.


Vytisknout   E-mail